Egyedül a JVSE teljesítette sikeresen a Grassroots klub-akkreditációs eljárást

Komplex klubként akkreditált egyesületünk

Nagyszerű sikert könyvelhet el egyesületünk, miután sikeresen teljesítette a Grassroots klub-akkreditációs eljárást, és az abban meghatározott feltételeknek megfelelve akkreditációs tanúsítványt szerzett.


fotó: Vitányi Szabolcs


 

Tovább emeli eme siker értékét az a tény, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 2021/2022-es szezon végére lezajló folyamatok végén mindössze klubunknak sikerült kiérdemelnie az akkreditált státuszt. Remek visszacsatolása ez számunkra az elmúlt évben végzett kemény munkánknak és a tavaly nyáron elindított előremutató folyamataink sikerességének.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2020-ban egy új, hosszútávú klubfejlesztési programot indított „Grassroots klubakkreditáció” néven az amatőr sportegyesületek számára, amelynek keretében számos fejlesztési utat jelöltek ki a több mint 2.000 amatőr sportegyesületnek. Ezekből a legfontosabb pillér az amatőr futball szabványosítása volt, amely elindíthatja az amatőr klubok fejlődését a grassroots szellemiség irányába, ezzel is elősegítve az önfenntartó egyesületek megteremtését, ahol a helyi közösségek megerősödhetnek. Továbbá célkitűzés az élvezhető és szórakoztató futballkörnyezet kialakítása, amely mindenki számára elérhető. Az akkreditációs folyamat segíthet megtalálni a klub saját identitását, és szerepét a közvetlen környezetének formálásában a labdarúgás által.

A grassroots klubakkreditációs folyamat egy évadon át tartott, melyben az MLSZ megyei grassroots koordinátorai segítették a sportszervezetek munkáját. Az akkreditáció során több modulon keresztül vizsgálták a klubokat – ugyanis meg kellett felelni az MLSZ által felállított minimális követelményeknek –, melyek az alábbiak voltak:

  • Értékek, eszközök: el kellett készítenie az egyesületeknek klubjuk kézikönyvét, etikai kódexeit, biztonsági szabályzatát, meg kellett fogalmazni klubfejlesztési terveiket, illetve a képzési/oktatási elképzeléseiket. Tehát olyan anyagokat, melyek nem csak a jelenben határozzák meg a klub mindennapi munkáját, foglalják össze filozófiáját és a labdarúgással, képzéssel kapcsolatos nézeteit, hanem a jövő számára is világos és meghatározott irányt és célt mutatnak az egyesület életére vonatkozóan.
  • Részvétel: ebben a modulban az egyesület csapatait, illetve az egyes csapatok edzéseit és létszámait, valamint versenyeztetésekkel kapcsolatos információkat kellett rögzíteni.
  • HR: a klub emberi erőforrásait vizsgálta, tevékenységi körök és szakképesítések alapján.
  • Társadalmi felelősségvállalás: ebben a részben kellett bemutatni a klub támogatásainak forrásait, a partnerklubokat, a partneri együttműködéseket (óvodák, iskolák), illetve az egyesület életében megvalósuló közösségi és szociális programokat, rendezvényeket.
  • Infrastruktúra: a pályák, öltözők és közösségi helyiségek vizsgálata.

A klubakkreditáció feltételrendszere úgy lett kialakítva, hogy díjazza az amatőr klubokban végzett tervszerű munkát.

Vizsgálja azt, hogy milyen környezetet alakít ki a klub a tagjainak, a szervezeti struktúrára való összpontosítást és az infrastrukturális fejlesztésekre való törekvést. Továbbá megfigyeli, milyen a klub együttműködése a helyi önkormányzattal és a helyi köznevelési intézményekkel, valamint társadalmi felelősségvállalás keretében ki veszi-e részét közvetlen környezetének közösségi életéből.

A folyamat végén a feltételeknek megfelelve eredményesen akkreditáló klubok három évadra érvényes tanúsítványt kaptak, melynek valódi értéke és pozitív hozadékai az előttünk álló időszakban rajzolódnak majd ki.

A sikeres akkreditáció után megkértük a Magyar Labdarúgó Szövetség Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatóját, Varga Zsoltot, hogy pár mondattal értékelje klubunk eredményét:

 

A Jászfényszaru egyesülete (és ide elsősorban a menedzsmentet értem) komoly változáson ment át az elmúlt pár évben. Az egyesület mögött jelen lévő új filozófia, hosszabb ideje kiolvasható a megyei labdarúgásunkban. A hosszú távú közösségi élet erős pillérei kerültek kiépítésre Jászfényszarun, amely túlmutatva az egyesületen, jelentős szerepet tölt be a településen, és a környező régióban is. Ennek megfelelni komoly munkára, és erős közösségre van szükség. Az olyan szervezeti struktúra, ahol a klubfejlesztési irányvonalak ráépülnek az egyesületi adottságokra (korosztályokra lebontott játékos aktivitás, humán erőforrás, társadalmi kapcsolatok, stb.) komoly értéknek számítanak, amin folyamatosan dolgozni szükséges. Gratulálok az egyesületnek, mert egyedüliként kimagasló eredményt nyújtani a megyében komoly teljesítmény!

„Ez a siker nagyban köszönhető futballklubunk utánpótlás szakmai vezetőjének, Tarr Gergelynek, aki kitartó és szorgos munkával végezte a szakmai munka koordinálása mellett az akkreditációs folyamat feladatainak teljesítését is, hogy a klub megfeleljen a követelményeknek és ezáltal az idei évben egy nem mindennapi sikert érjen el.” – nyilatkozta Vitányi Szabolcs, egyesületünk elnöke.

„Továbbá szeretnénk megköszönni a Megyei Labdarúgó Szövetség grassroots koordinátorának, Nagy Andreának is hathatós munkáját, aki mindenben segítette klubunkat az akkreditáció során.” – zárta mondandóját elnök úr.

Gratulálunk egyesületünk minden munkatársának, sportolójának, segítőjének és támogatójának, hogy velük közösen és az ő munkájuknak is köszönhetően érhettük el ezt az elismerést!

Magyar Labdarúgó Szövetség  |  2022 08 23  |  19.00

Leave a Reply